Vinařství Botur – víno měsíce – leden 2018

Sylvánské zelené SUR LIE - výběr z hroznů 2015

Co o tomto vínu říká náš technolog:

Víno je vyrobeno jedinečnou metodou s názvem SUR LIE. Ta byla využívána už starými Římany, kteří nechávali vína vyzrávat na kvasničnich kalech.

Dnes, je tato technologie hojně využívána např. Burgundsku, při výrobě sektů. Má velmi pozitivní vliv na celkový senzorický projev vína. Při promíchávání kvasnic, se z odumřelých kvasinek postupně uvolňují manoprotieny (probíhá autolýza kvasinek), polysacharidy, peptidy aminokyseliny, vitamíny a jiné.

Míchání samotné, je nazýváno BATTONAGE (myšleno onen konkrétní úkon). V našem vinařství jsme dlouho přemýšleli, jak odlišit jednotlivá vína, zpracované metodou SUR LIE. Nakonec jsme se domluvili tak, že BATTONAGE budeme pojmenovávat vína, které vymícháváme na středně hrubých a jemných kalech, tedy víno je po fermetaci ztočeno z hrubých kvasnic.

Názvem SUR LIE budou pojmenována vína, která školíme vymícháváním na všech kvasnicích. To znamená, že po fermetaci se nestáčí, ale pracuje se že všemi kvasnicemi, neustálým promicháváním, aby docházelo k autolýze kvasinek. Od ročníku 2016 touto metodou školime vína ve velkých dubových sudech.

Původ odrůdy: samovolné křížení Rakouské bílé x Tramín červený

Barva: sytě žlutozelená

Vůně: silný tón čerstvě loupaných vlašských ořechů s tóny pepře a čerstvě sečené trávy

Chuť: plná harmonická, střed vína velmi široký (díky technologii sur lie, vymýchaní na kvasnicích, kdy dochází k rozpadu těl mrtvích kvasinek a z jejich buněčných stěn se uvolňují přírodní látky  polysacharidy (sladkost) a mano-proteiny (plnost) a jiné…
Víno se senzoricky stává plnějším a nabývá nasládlý dojem. Mimo jiné, kvasniční kaly mají velký redukční potenciál, takže nasládlé ošetřování sírou je jen v malých dávkách, proti klasickým vínům vyráběných v redukčních podmínkách. V dochuti jemný akátový květ s nasládlým minerálním tónem.

Víno je vhodné k archivaci na 5 a více let

Kombinace s jídlem: ideální k vepřovým masům se smetanovým přelivem, nebo smetanovými omáčkami.

Další parametry:
Cukr pri sběru: 24,5° NM
Alkohol: 13,5 obj.%
Bezcukerný extrakt: 19,6 g/l
Síra volná: 35 mg/l
Síra celková: 75 mg/l
Zbytkový cukr: 3,5 g/l
Kys: 7,1 g/l

Objednejte ještě dnes a neplaťte poštovné...

    Co je víno měsíce?

    Každý měsíc vybírá technolog Martin Šachinger jedno víno z nabídky našeho vinařství.

    A nemyslíme to jen obrazně. Osobně lahev otevře, aby ji pečlivě zkontroloval, překoštoval a následně popsal, v jaké kondici se aktuálně víno nachází.

    Vy si tak můžete udělat přesnější představu o tom, zda by vám toto víno mohlo chutnat.

    A nejen to. Vybranou lahev si můžete po celý měsic objedant na našem eshopu a mít poštovné zdarma. Stačí objednat objednat alespoň šest lahví.

    Martin Šachinger - Víno Botur Strážnice